Vedenkeittimet
- Vedenkeitin - todellinen apuri kotitalouteen
- Miten vedenkeitin toimii?
- Mitä minun tulee ottaa huomioon ostossa?
- Miten vedenkeitin puhdistetaan oikein?
Vedenkeitin - todellinen apuri kotitalouteen
Vedenkeittimet ovat äärimmäisen kätevä keksintö: ne lämmittävät kattilaan, teehen tai kuumavesipulloon tarvittavan veden vaivatta ja lyhyessä ajassa. Ei siis ihme, että päivittäistä kotikäyttöä ei juuri voi ajatella ilman tätä keittiökonetta.
Miten vedenkeitin toimii?
Modernit keittimet koostuvat erilaisista elementeistä. Suurin osa laitteista on varustettu erillisellä lämmitysalustalla, johon on liitetty johto virransyöttöä varten. Vesisäiliöt eroavat toisistaan sekä materiaalinsa että tilavuutensa puolesta. Yksi niillä on kuitenkin yhteistä: veden lämmittämiseksi keittoastia tulee asettaa alustalleen ja kytkeä päälle. Siinä missä vanhemmissa malleissa on usein avoin lämmitysspiraali, joka on asennettu astian pohjaan ja joka työskentelee klassisen uppokuumentimen periaatteella, uudempien rakennusvuosien laitteissa lämmitin on pääsääntöisesti piilotettu pohjaan. Vedenkeittimen automaattisesta sammutuksesta huolehtii jousikytkimeksi työstetty lämpötilasensori. Se lämpenee nousevan vesihöyryn myötä ja keskeyttää keittoprosessin, kun haluttu tavoitelämpötila saavutetaan. Tätä käytännöllistä toimintoa voi käyttää kuitenkin vain silloin, kun vesisäiliön kansi on suljettu eikä höyry pääse haihtumaan.
Mitä minun tulee ottaa huomioon ostossa?
Oikean laitteen löytämiseksi pitää pohtia eri näkökohtia vedenkeitintä ostettaessa. Esimerkiksi vesisäiliön materiaalilla on tärkeä rooli. Jos kannu on valmistettu muovista, vedenkeitin on edullinen eikä lämpene kovin voimakkaasti. Siten riski itsensä polttamisesta on verrattain alhainen. Ruostumattomat teräskeittimet loistavat erityisen nopealla veden lämmityksellä, mutta niistä tulee kuitenkin erittäin kuumia ilman vastaavaa eristystä. Lasiset vedenkeittimet sen sijaan ovat erityisen helppoja puhdistaa, ja ne ovat siten erittäin hygieenisiä. Sitä vastoin ostossa tulee huomioida korkeampi rikkoutumisriski.
Kun haluaa ostaa vedenkeittimen, on valittavana erilaisia täyttömääriä ja lämmitystehoja. Tehokkaat laitteet työskentelevät erityisen nopeasti eivätkä tarvitse veden lämmitykseen minuuttiakaan. Siinä missä tavallisessa kotikäytössä vajaan kahden litran kokoiset keittimet ovat erityisen käteviä, suuret kotitaloudet hyötyvät XXL-mallin hankinnasta. Pieneen vedenkeittimeen mahtuu vain litra, ja se on vastaavasti erittäin kompaktisti rakennettu. Siten tällainen minivedenkeitin soveltuu erinomaisesti omien neljän seinän ulkopuolella käytettäväksi. Matkavedenkeitin 12 voltin jännitteellä voidaan kytkeä jopa auton tupakansytyttimeen. Jos veden ei aina halua kuumentuvan kiehumispisteeseen asti, on hyvä valita vedenkeitin lämpötilansäädöllä. Näissä laitteissa voi suoraan säätää toivomansa lämpötilan.
Miten vedenkeitin puhdistetaan oikein?
Keittimet pitää puhdistaa säännöllisesti. Vesisäiliön sisälle kertyy vääjäämättömästi kalkkia. Se voi vaikuttaa veden makuun, ja siitä tulee ei-toivottu eriste, joka tuo mukanaan korkeamman energiantarpeen. Vedenkeittimen kalkinpoistoon voi käyttää perinteisten kalkkitablettien lisäksi myös erilaisia kotikonsteja. Vähäisissä kerrostumissa riittää pääsääntöisesti vesisäiliön sisäseinien hierominen puolitetulla sitruunalla ja pohjan pirskotus sitruunamehulla. Sitten kaadetaan vettä päälle ja keitetään vesi. Tehokkaampi keino kalkkia vastaan on sekoitus muutamasta millilitrasta etikkaa ja lasillisesta vettä. Tärkeää on sitä seuraava laitteen puhdistus kirkkaalla vedellä.
Löydä myös Klarsteinilta: